Expositie 'De Leeuwarder seventies van Paul Janssen'

Vanaf 23 maart tot eind augustus wordt u in de expositieruimten van het HCL terugevoerd naar de ‘roaring Liwwadder seventies’. Generaties kwamen in deze jaren met elkaar in botsing, ook in Leeuwarden. Fotograaf Paul Janssen legde het vast, enthousiast en betrokken.

Paul Janssen (1946) vestigde zich eind jaren zestig als zelfstandig fotograaf in zijn woonplaats Leeuwarden. De ‘seventies’ in zijn stad legde hij vast in tienduizenden beelden. Van december 1979 tot 2006 werkte hij als fotograaf voor de Leeuwarder Courant. Hij overleed op 22 maart 2009.

Herman Brood trad op dinsdag 22 augustus 1978 op in de Leeuwarder Prinsentuin voor een 6.000-koppig publiek. Paul Janssen maakte o.a. deze iconische foto.
Herman Brood trad op dinsdag 22 augustus 1978 op in de Leeuwarder Prinsentuin voor een 6.000-koppig publiek. Paul Janssen maakte o.a. deze iconische foto.

Wim de Vries trok als reclameman en fotograaf veel met Janssen op. In zijn jonge uitgeverij 'Het Nieuwe Kanaal' bracht De Vries een selectie uit Janssens foto’s bijeen in het fotoboek Leeuwarden in de jaren zeventig, door de ogen van Paul Janssen. Het eerste exeplaar werd woensdag 22 maart, bij de start van een expositie in het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), aangeboden aan Pauls' weduwe Geartsje.

Weduwe Geartsje Janssen neemt het eerste exemplaar van het fotoboek in ontvangst uit handen van één van de samenstellers, Leendert Plaisier. Foto: Wim Derksen.Weduwe Geartsje Janssen neemt het eerste exemplaar van het fotoboek in ontvangst uit handen van één van de samenstellers, Leendert Plaisier. Foto: Wim Derksen.

Het 128 pagina's tellende boek Leeuwarden in de jaren zeventig, in beeld gebracht door Paul Janssen is voor € 22,50 te koop bij o.a. de winkel van het HCL.

Omslag boek Leeuwarden in de jaren zeventig, in beeld gebracht door Paul Janssen

Zie voor meer informatie over het boek en de expositie de bijdrage van Wiebe Pennewaard in de Leeuwarder Courant van 20 maart jongstleden en de boekbespreking van Bauke Boersma in het Friesch Dagblad van 22 maart 2017.
Ook Omrop Fryslân besteedde in het programma Hjoed van 21 maart j.l. (vanaf het punt 18:14 min.) aandacht aan de fotografische nalatenschap van Paul Janssen.

Terug