Mata Hari en HCL

Op 14 oktober 2017 opent in het Fries Museum de tentoonstelling Mata Hari de mythe en het meisje. Het HCL leent o.a. het schoolrapport en het bewijs van overlijden van Margaretha Geertruida Zelle (oftewel Mata Hari) uit ten behoeve van deze expositie. In het informatiecentrum van het HCL is een kleine expositie te zien over Adam Zelle (de vader van).

Met het Fries Museum wordt een wandelgidsje uitgegeven langs ‘Sporen van Mata Hari’ in Leeuwarden. Op 8 en 21 oktober zijn er lezingen in het HCL over Mata Hari. Ook is er elke vrijdag in oktober en november een Mata Hari-stadswandeling vanuit het HCL met een gids.

Ook elders in de stad is er nog het een en ander te beleven. Op 27 oktober wordt een Culinaire Mata Hari wandeling georganiseerd. In de kelder van het Stadhuis is gedurende enkele maanden een selectie te zien uit de collectie van Mata Hari-verzamelaar Jan Brugman. In Pakhuis Koophandel aan de Oostersingel is t/m april 2018 een tentoonstelling over mode uit de jaren 1900-1930 te zien met als titel Mata Hari “Lady of Fashion”

Expositie over Mata Hari in kelder stadhuis

De Friese kunstenaars Anneke Boekema, Hein Kocken, Jantina Herder, Joke Stapensea, Machteld Remerie en Reinier Knol verbeelden ieder op hun eigen wijze de persoon Mata Hari. Maar niet alleen kunst ….. Mata Hari verzamelaar Jan Brugman vertelt haar geschiedenis door middel van de media met o.a. prentbriefkaarten, kranten, tijdschriften, boeken en portretten. Met de opening van de expositie op 15 september wordt tevens de nieuwe Stadsgalerie 2018 in de ‘Auckemakelder’ onder het oude Leeuwarder stadhuis geopend.

Terug