Evenals het Historisch Centrum Leeuwarden bezit  het Fries Film Archief films over Leeuwarden. Samen streven we naar  één  geïntegreerde Leeuwarder filmcollectie (Audiovisueel Erfgoed Leeuwarden), die op een duurzame manier wordt bewaard, beheerd, gecatalogiseerd en gedigitaliseerd. Het resultaat is te zien op het Vimeo-kanaal ‘Historisch Leeuwarden’.

Conservering van films is een belangrijk aspect.
Conservering van films is een belangrijk aspect.

Expertise

Een goede expertise is van belang en daarom werken we nauw samen op onder meer  het gebied van acquisitie, conservering, digitalisering en toegankelijkheid.
Met name conservering is een belangrijk aspect. Waarom? Filmmateriaal is erg kwetsbaar en gevoelig voor schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Als het te warm en vochtig is komt er een proces op gang, waarbij agressieve zuren vrijkomen. Deze zuren kunnen de film aantasten en kan de film geheel  verloren gaan. Deze films moeten gescheiden  van  andere films worden opgeborgen, omdat de kans groot is dat ‘gezonde’ films worden besmet. Noodzakelijk is dat films worden bewaard in kunststof filmdozen die enigszins lucht kunnen doorlaten en in een depot met goede klimaatbeheersing, de juiste luchtvochtigheid en een constante temperatuur. Conservering is gericht op behoud van de film. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door films over te zetten op een nieuwe drager, op een zodanige manier dat de kwaliteit van de oorspronkelijke film zo dicht mogelijk wordt benaderd.

PR

Naast het technische aspect proberen we onze gezamenlijke collectie  te promoten via de websites, Vimeo, Facebook, Twitter , artikelen in dag- en weekbladen en tijdschriften. Daarnaast organiseren we publieksdagen ‘Blik op Beeld’, waar men film- en videomateriaal kan inleveren. Deze films worden ter plaatse vertoond en door deskundigen beoordeeld. Ook leveren wij elk jaar een gemeenschappelijke bijdrage aan het Noordelijk Film Festival.
U kunt natuurlijk ook zelf materiaal bij ons  inleveren.  Wij beschikken over een depot met klimaatbeheersing en wij doen er alles aan uw films in goede conditie te houden. Wij kunnen uw films laten digitaliseren  en u kunt uw oude films op een moderne manier vertonen. Bij aanbieding van uw collectie volgt een intakegesprek. Hierin worden afspraken gemaakt  rondom het gebruik van de collectie en de kosten. Alles wordt officieel  vastgelegd in een document van overeenkomst.

Kosten

30 % korting op digitalisering als de collectie wordt opgenomen in het depot. Het materiaal blijft eigendom van de persoon die het bij ons in beheer geeft.
Tarieven? Zie tarieventabel Fries Film Archief.

Terug

Film & Geluid

 

Film & Geluid

De collectie Film en Geluid bevat ruim 2000 titels, waarvan het merendeel film.  Allerlei formaten zoals 35-16-9,5-8 en S8 zijn vertegenwoordigd, in zwart /wit of kleur, met of zonder geluid. Films zijn afkomstig van particulieren, maar komen ook uit Leeuwarder instellingen en bedrijven. De collectie beslaat de periode 1920-heden en bevat  allerlei soorten films. Van documentaires tot familiefilms en van dorpsfilms tot bedrijfsfilms.

Het Historisch Centrum Leeuwarden verzamelt en beheert sinds 2008 het audiovisueel erfgoed  van Leeuwarden en omgeving. De audiovisuele verzameling van het Historisch Centrum Leeuwarden  is een unieke collectie beeld en geluid. Geen enkele andere openbare instelling verzamelt systematisch op het onderwerp Leeuwarden en juist vanwege dat lokale karakter vormt het audiovisueel erfgoed  een onlosmakelijk onderdeel van het aanbod van het Historisch Centrum Leeuwarden. Het vormt een niet meer weg te denken bron voor historisch onderzoek.

De filmcollectie van het HCL is te bekijken op het Vimeokanaal  ‘Historisch Leeuwarden’ en  ‘Filmcollectie HCL’.  De links kunt u vinden in het submenu rechts.
Dit is een gezamenlijk project met het Fries Film Archief.  Evenals het  Historisch Centrum Leeuwarden bezit het Fries Film Archief films over Leeuwarden. Samen streven we naar één geïntegreerde Leeuwarder filmcollectie (Audiovisueel Erfgoed Leeuwarden), die op een duurzame manier wordt gedigitaliseerd, beheerd, gecatalogiseerd en ontsloten.  

Mocht u filmmateriaal willen aanbieden, dan volgt eerst een intakegesprek. Hierin worden alle afspraken omtrent het gebruik besproken. Dit wordt  vastgelegd in een document  (intakeformulier). Een kopie op dvd of usb behoort tot de mogelijkheden.
U blijft hoe dan ook eigenaar van het materiaal, tenzij u besluit om het aan het archief te schenken.

 

Heeft u nog oude films op de plank liggen en u weet niet wat u ermee moet? Lever ze in bij het Historisch Centrum Leeuwarden!

Contact :

Carla Duim
Informatiespecialist  Bewegend Beeld & Geluid en Bibliotheek
Historisch Centrum Leeuwarden
Groeneweg 1
8911 EH Leeuwarden
T : 058-2332355
T : 058-2332350 (algemeen)
E : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug