Zie voor culturele lezingen en cursussen in Leeuwarden ook: www.hovoseniorenacademie.nl

  • De toegang tot de activiteiten is gratis, tenzij anders aangegeven.
  • Het aantal deelnemers en onze ruimte is beperkt. Om de veiligheid te waarborgen kan het zijn dat deelnemen niet lukt.
  • Bij zondagmiddag lezingen sluiten de deuren op de aangegeven aanvangstijd. Toegang is daarna niet meer mogelijk.
  • Opgave is alleen nodig als dat wordt aangegeven.

ACTIVITEITEN 2019 

Een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  is voldoende voor opgeven voor een ‘open’ wandeling.

   
Elke maandag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag HIGHLIGHTS TOUR
Wandelen met echte Liwwadder gidsen langs historische highlights in de binnenstad. Onderweg kunnen o.a. de Oldehove en de Pier Pander Tempel worden bezocht. De tour is ook mogelijk op aanvraag. Download hier de folder!
Start: 13.15 uur, HCL. Einde: 14.45 uur, bij de VVV. Kosten € 3,50 p.p. Opgave vooraf aanbevolen (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 058-2332350). Organisatie: HCL i.s.m. VVV. N.B.: check de website voor bijzonderheden tijdens bijvoorbeeld festiviteiten. 

Vanaf juni elke eerste zondag van de maand RONDLEIDING SCHATKAMER
In het ondergrondse showdepot van het HCL zijn opmerkelijke voorwerpen en documenten tentoongesteld. De rondleiding sluit af in de expositieruimte.
Aanvang: 15.00 uur. Duur: ongeveer drie kwartier. Kosten: gratis. Maximaal 15 deelnemers. Opgave vooraf aanbevolen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Organisatie: HCL.

Zondag 13 oktober 100 JAAR VROUWENKIESRECHT
In 2019 viert Nederland een eeuw actief vrouwenkiesrecht. Prof. dr. Mineke Bosch, hoogleraar moderne geschiedenis aan de RuG en medesamenstelster van de tentoonstelling ‘Strijd! 100 jaar Vrouwenkiesrecht’ in het Groninger Museum, vertelt over de totstandkoming van dit recht. In haar lezing is ook aandacht voor Leeuwarder vrouwen als Hillegonda Buisman-Blok Wybrandi, Trui Jentink en Tine Marcus. Activiteit ter gelegenheid  van de Maand van de Geschiedenis (met het thema ‘hij/zij’).
Plaats: HCL (Groeneweg 1). Aanvang: 14:00 uur. Toegang: gratis. Organisatie: HCL i.s.m. de RuG.

Donderdag 17 oktober ATTIEK AVOND: MONUMENTEN VAN DE TOEKOMST: HOE MONUMENTEN IN HET NOORDEN DUURZAAM WORDEN
Hoe kun je je monumentale woning of ander historisch pand energiearm maken en tegelijkertijd de monumentale waarden intact laten?  Bijvoorbeeld bij verbouwplannen, ligt het voor de hand gelijk ook energiebesparende maatregelen mee te nemen. Maar kan dat allemaal wel bij een monument? En is het wenselijk? Meer ...
Plaats: De Koperen Tuin, Prinsentuin 1, Leeuwarden. Aanvang: 20:00 u. (inloop: 19:45 u.). Toegang: gratis. Organisatie: Attiek, hét discussieplatform voor Architectuur en Stedenbouw in Leeuwarden.

Zaterdag 19 oktober LAPKEPOEPEN TOUR
Wandelen met een echte Liwwadder gids langs sporen van Westfaalse textielhandelaren in de binnenstad. De tour is ook mogelijk op aanvraag. Activiteit mede ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Hollandgänger’ in het Fries Landbouwmuseum (3 augustus-15 december).
Start: 13.30 uur, HCL (Groeneweg 1). Einde: 15.00 uur. Kosten: € 3,50 p.p. Opgave vooraf aanbevolen (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 058-2332350). Organisatie: HCL i.s.m. Fries Landbouwmuseum.

Zaterdag 19 oktober BIJEENKOMST NEDERLANDS GENEALOGISCHE VERENIGING (NGV)
Bijeenkomst van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV), afd. Fryslân. Deze middag zal dhr. Jirsi Reinders een lezing verzorgen over het het ontsluiten van en het belang voor Friesland van het Amsterdamse notariële archief. Meer ...
Jirsi Reinders studeerde maritieme geschiedenis aan de Universiteit Leiden en aan de Ernst-Moritz-Arndt Universität te Greifswald. Binnen deze specialisatie heeft hij in sterke mate gebruik gemaakt van primaire vroegmoderne bronnen, waarvan de akten uit het Amsterdamse Notarieel Archief één van de voornaamste waren. Sinds 2017 is Jirsi aangesteld als data curator voor het NWO-onderzoeksproject Golden Agents: Creative Industries and the Making of the Dutch Golden Age dat ingaat op de creatieve industrie te Amsterdam in de Gouden Eeuw. Jirsi is voor het grootste gedeelte werkzaam in het Stadsarchief Amsterdam, waar hij werkt aan de realisatie van een infrastructuur voor onderzoeksdata en het harmoniseren en onderling verbinden van de historische datasets van met name het Stadsarchief zelf.
Plaats: HCL. Aanvang: 13.30 uur. Organisatie: NGV i.s.m. HCL.

Zondag 20 oktober LEEUWARDEN, EEN BEELD VAN EEN STAD
Jan van der Hoek en Jochum Admiraal vertellen over de films die ze maakten voor het Bureau Voorlichting van de Gemeente Leeuwarden. Met vertoning van veel fragmenten uit de periode 1963-1985.
Plaats: HCL. Aanvang: 14.00 uur. Duur: ongeveer anderhalf uur. Organisatie: Fries Film Archief en HCL.

Vrijdag 25 oktober OPENING FOTOTENTOONSTELLING W.H. KUIPERS
Opening van de expositie met foto’s van oud gemeentevoorlichter Wiebren Hendrik Kuipers (1918-1988) uit met name de jaren vijftig en zestig. De tentoonstelling loopt tot eind december. Bij de opening van de tentoonstelling wordt ook een fotoboek gepresenteerd.
Plaats: HCL. Aanvang: 15.30 uur. Organisatie: HCL.

Vrijdag 25 oktober KIDSNACHT - Snuffelkar van Ridzert Rat
Tijdens de Coole Kidsnacht Fryslân openen zo’n 20 culturele instellingen hun deuren voor (groot)ouders met kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Ook het HCL doet mee.

Kom naar het Historisch Centrum Leeuwarden en ontdek wat een archief is! Met De Snuffelkar van Ridzert Rat kom je van alles te weten. Over wat er in onze ondergrondse depots precies wordt bewaard. Waarom dat gedaan wordt en hoe je dat het beste kunt doen. Maar ook hoe je iets kunt zoeken èn vinden. En waar je een archiefstuk voor nodig kunt hebben. Ridzert Rat neemt je mee op een zwerftocht door het hele gebouw. Met zijn archiefkarretje vol uitnodigende opdrachten en objecten maak je kennis met het erfgoed van Leeuwarden.
Activiteit ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis.

Doelgroep: 8-12 jaar // Tijdstip: 17:00 en 19:00 uur // Duur: 1,5 uur // Prijs: 5,00 euro p.p. // Deelnemers: Max. 15
Belangrijk: Opgave vooraf (uiterlijk 1 dag van tevoren) is verplicht, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. >Vermeld tijdstip van voorkeur en aantal personen.


affiche Coole kidsnacht 2019 WEB affiche Coole kidsnacht 2019 WEB

Organisatie: HCL i.s.m. Museumfederatie Fryslân.

Zaterdag 26 oktober NIEUWE ARCHITECTUUR TOUR
Wandelen met een echte Liwwadder gids langs bijzondere sinds 2000 gebouwde objecten. De tour  voert o.a. langs de Blokhuispoort en het Zaailand. De tour is ook mogelijk op aanvraag.
Start: 13.30 uur, HCL (Groeneweg 1). Duur: anderhalf uur. Kosten: € 3,50 p.p. Opgave vooraf aanbevolen (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 058-2332350). Organisatie: HCL i.s.m. Stichting Ark Fryslân en VVV.

Zaterdag 26 oktober LEEUWARDEN EN DE NATIESTAAT
Tymen Peverelli vertelt over historiebeleving in Leeuwarden, Brugge en Maastricht. Zijn eerder in oktober verschenen proefschrift had als titel ‘De stad als vaderland. Leeuwarden en de natiestaat in de 19e eeuw’. Activiteit ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis.
Plaats: HCL. Aanvang: 14.00 uur. Organisatie: HCL.

Zaterdag 26 oktober (SCHAT)GRAVEN IN HUIZUM
De Dorpskerk Huizum is het oudste monument (12e eeuw) in de stad Leeuwarden. In dit culturele podium worden van 26 oktober tot en met 16 november a.s. tal van evenementen rond het thema dood georganiseerd onder de overkoepelende titel Licht op de Dood.
Een hoogtepunt wordt de presentatie van het boek (SCHAT)GRAVEN IN HUIZUM over de dodenakker in dit voormalige dorp (136 blz., full color, € 9,00). Dat boek wordt op 26 oktober om 15:00 u. in de Dorpskerk gepresenteerd door de auteurs Peter de Haan en Leendert Plaisier. Het boek gaat over de historie van de begraafplaats en allerlei interessante funeraire aspecten. Het gaat daarnaast niet alleen in op graven van bekende Friezen maar bevat ook tal van ongewone verhalen over 'gewone' Leeuwarders. Dit laatste kom je in dit type boeken zelden tegen.

750 cover schatgraven website

Ook funerair expert Leon Bok voert op 26 oktober het woord terwijl singer-songwriter Bob Hiemstra voor een muzikale omlijsting zorgt. Na de feestelijke presentatie tussen 15 en 16 uur is er een glaasje toe.

Wie wil kan een uur eerder (dus om 14 uur) ook de opening meemaken van de expositie met werk van Guus Slauerhoff over de dood. Guus is een achterneef van de beroemde dichter. Cultuurwethouder Sjoerd Feitsma zal de prachtige expositie voor geopend verklaren. Beide evenementen zijn gratis te bezoeken.

Naast de boekpresentatie en de expositie (die tot en met 16 november op zaterdagmiddagen is te bezichtigen) omvat het project Licht op de Dood nog de volgende evenementen:

  • Op 31 oktober en 7 november om 20:30 u. : Dierbare Herinneringen. Drie Leeuwarders delen met het publiek heel persoonlijke verhalen, poëzie en muziek over dood, rouw, het leven en vitaliteit. regisseur: Gooitsen Eenling. Entree: € 5,00.
  • Op 2 en 9 november om 13:30 en 15:00 u.: Rondleidingen over kerkhof en begraafplaats aan de hand van het boek (Schat)Graven in Huizum
  • Op 2 november om 19:30 u.: Allerzielen: een evenement met veel ingetogenheid, kaarsen en stilte.
  • Op 14 november, om 20:00 u.: Orpheus in Huizum, een zeer afwisselende avond over de dood met medewerking van van Evert Duintjer Tebbens en Rieks Hoogenkamp (verhalen, poëzie en muziek.

Zie ook www.dorpskerkhuizum.nl

Plaats: Dorpskerk Huizum. Aanvang: 15.00 uur. Organisatie: Stichting Dorpskerk Huizum.

Zaterdag 26 oktober NACHT VAN DE LEEUWARDER GESCHIEDENIS
Tijdens de Nacht van de Leeuwarder Geschiedenis (en Nacht vd Nacht) is er gratis avondopenstelling Oldehove (20.00-23.30 uur). De zondag er na is de toren ook nog open tegen de entreeprijs van 1 E. Openstelling HCL 20.00 t/m 23.30 uur, met gratis toegang tot tentoonstellingen  (o.a. tot de nieuwe tentoonstelling met foto’s van W.H. Kuipers), rondleidingen schatkamer (om 20.00, 20.45, 21.30 en 22.15 uur) en stadswandelingen historische horeca en prostitutie (om 20.30, 21.30 en 22.30 uur). Liwwadder muziek van Trio Ossekop (voorheen Irish Stew) afgewisseld met (nieuw) filmmateriaal van W.H. Kuipers. Activiteit ter gelegenheid  van de Maand van de Geschiedenis (met het thema ‘hij/zij’). Organisatie: HCL en Aed Levwerd.

Zaterdag 26 oktober RONDLEIDING GRAVEN HUIZUM
Ter gelegenheid van het project ‘Licht op de dood’ rondleidingen e.a. activiteiten op de begraafplaats en het kerkhof en in de dorpskerk van Huizum.
Organisatie: Stichting Dorpskerk Huizum. Meer informatie via www.dorpskerkhuizum.nl

Zondag 27 oktober DAG VAN DE LEEUWARDER ARCHEOLOGIE
Na succesvolle eerdere edities staat ook deze laatste zondag van oktober het HCL en omgeving in het teken van de archeologie. Dit keer is het thema ‘Vikingen’. Living history speelt wederom een belangrijke rol. Er zijn stadswandelingen met gids langs sporen van de middeleeuwen. Leden van de werkgroep archeologie van Aed Levwerd geven rondleidingen in het Archeologisch Steunpunt en tonen vondsten die ze hebben gedaan in de Leeuwarder bodem. Bezoekers kunnen eigen vondsten meebrengen en die laten beoordelen door deskundigen. Ook voor kinderen is er van alles te beleven.
Start: 13.00 uur, einde: 17.00 uur. Plaats: HCL e.o. (Groeneweg 1). Toegang: gratis. Organisatie: HCL, Aed Levwerd  e.a.

Zaterdag 2 november RONDLEIDING GRAVEN HUIZUM
Ter gelegenheid van het project ‘Licht op de dood’ rondleidingen e.a. activiteiten op de begraafplaats en het kerkhof en in de dorpskerk van Huizum.
Organisatie: Stichting Dorpskerk Huizum. Meer informatie via www.dorpskerkhuizum.nl

Zondag 3 november VAN HOEKSTERPOORT TOT HET VERLAAT
Ad Fahner neemt het publiek mee op een virtuele vaartocht door de tijd langs de Noorder- en Westerstadsgracht.
Plaats: HCL. Aanvang: 14:00 uur. Organisatie: HCL.

Zaterdag 9 november RONDLEIDING GRAVEN HUIZUM
Ter gelegenheid van het project ‘Licht op de dood’ rondleidingen e.a. activiteiten op de begraafplaats en het kerkhof en in de dorpskerk van Huizum.
Organisatie: Stichting Dorpskerk Huizum. Meer informatie via www.dorpskerkhuizum.nl

Zaterdag 9 november FEDDE SCHURER LEZING
Dit keer met bioloog Theunis Piersma Meer informatie en aanmelding via https://www.fryskebeweging.frl.
Plaats: wegens overweldigende belangstelling wordt de Fedde Schurer Lezing gehouden in het Oranjehotel aan de Stationsweg te Leeuwarden. Aanvang: 14:30 uur 30 (inloop vanaf 14.00 uur). Organisatie: Ried foar de Fryske Beweging i.s.m. HCL e.a.

Woensdag 13 november NASSAULEZING 'DAAR U HET EENIGSTE OVERGEBLEVEN FAMILIELID VAN MIJN HUIS ZIJT..!'
De Nassaulezing - verzorgd door Bearn Bilker, kenner van Duitse vorstenhuizen en voorzitter van Stichting Nassau en Friesland - gaat dit keer over Marie, Vorstin van Wied, Prinses der Nederlanden. Zij leefde van 1841 tot 1910.  Ze was de kleindochter van Koning Willem I, dochter van Prins Frederik der Nederlanden en Prinses Louise van Pruisen. Daardoor was zij familie van veel bekende vorsten, zo was zij bijvoorbeeld de nicht van Tsaar Alexander II van Rusland, en Keizer Wilhelm I van Duitsland was haar oom. Ze stond op de kandidatenlijst van mogelijke huwelijkspartners van de Prins van Wales, de latere Edward VII. Ze werd zelfs genoemd als mogelijke Koningin der Nederlanden, maar dan als toekomstige bruid van kroonprins Willem (1840-1879).
Toch stond haar leven in de schaduw van al die bekende familieleden. Ze was bescheiden en huwde met een eenvoudige Duitse vorst, Wilhelm zu Wied. Er was best veel kritiek op dit huwelijk, het was ver beneden haar stand. Hoe heeft Prinses Marie geleefd, wat waren haar verdiensten? Heeft ze in Nederland een rol van betekenis gespeeld? Eén ding is zeker, iedereen die haar ontmoette was altijd onder de indruk van haar waardigheid. Aan het eind van haar leven was zij naast de jonge Koningin Wilhelmina de enige echt overgebleven Oranjeprinses. Marie leefde voor haar familie, voor haar gezin, voor haar drie zoons en twee dochters. De familie Wied was en is nog steeds een opmerkelijke vorstelijke familie met bijzonder creatieve familieleden, zoals Carmen Sylva, Marie’s schoonzuster. 
Bearn Bilker staat stil bij zowel het leven van Marie als bij de familie zu Wied. U bent welkom op woensdag 13  november 2019, 20 uur in Historisch Centrum Leeuwarden.
Plaats: HCL. Aanvang: 20.00 uur. Organisatie: Stichting Nassau en Friesland

Vrijdag 15 november VERHALENAVOND
Begin 2018 deed het HCL mee aan de Verhalenavond, de eerste grote publieksactiviteit van Culturele Hoofdstad. Het HCL doet ook weer mee aan het vervolg. Een flink aantal HCL-medewerkers en anderen vertellen verhalen over oud Leeuwarden. In het verhaal van ongeveer 15 minuten staat  een voorwerp of document centraal waar de spreker een persoonlijke band mee heeft.
Plaats: HCL. Aanvang: 19.00 uur. Organisatie: HCL i.s.m. Museumfederatie Fryslân en Pier 21.

Zaterdag 16 november BIJEENKOMST NEDERLANDS GENEALOGISCHE VERENIGING (NGV)
Bijeenkomst (met lezing) van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV), afd. Fryslân. Nadere informatie volgt!
Plaats: HCL. Aanvang: 13.30 uur. Organisatie: NGV i.s.m. HCL.

Zaterdag 16 november RONDLEIDING GRAVEN HUIZUM
Ter gelegenheid van het project ‘Licht op de dood’ rondleidingen e.a. activiteiten op de begraafplaats en het kerkhof en in de dorpskerk van Huizum.
Organisatie: Stichting Dorpskerk Huizum. Meer informatie via www.dorpskerkhuizum.nl

Zondag 17 november 100 JAAR NOORDERBEGRAAFPLAATS
Dit jaar bestaat de Noorderbegraafplaats aan het Schapendijkje een eeuw. Funerair erfgoeddeskundige Leon Bok vertelt over de totstandkoming en ontwikkeling van deze grootste begraafplaats van Friesland. Hij laat ook beeld zien van de meest bijzondere grafmonumenten.
Plaats: HCL. Aanvang: 14:00 uur. Organisatie: HCL i.s.m. gemeentelijke begraafplaatsen en Bureau Funeraire Adviezen.

Zondag 24 november AUGUST BRENNINKMEIJER (1819-1892)
Wiebe Dooper, historicus te Sneek, vertelt over het leven van de medeoprichter van het kledingconcern C&A. August Brenninkmeijer werd geboren in Mettingen en overleed daar eveneens, maar hij heeft ook een aantal jaren in Leeuwarden en Sneek gewoond. Activiteit mede ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Hollandgänger’ in het Fries Landbouwmuseum (3 augustus-15 december).  
Plaats: HCL. Aanvang: 14:00 uur. Organisatie: HCL.

Zondag 1 december VAN BEURS TOT CAMPUS
Niek Donker vertelt over de geschiedenis van het Beursgebouw aan de Wirdumerdijk. Het neoclassicistische gebouw is in 1880 ontworpen door architect Thomas Romein ten behoeve van de handel in met name landbouwproducten. Door de economische crisis kwam deze deze functie nooit goed uit de verf. De Beurs werd voor van alles en nog wat gebruikt, zoals dansavonden, tentoonstellingen en popconcerten. In de jaren '80 kreeg de het gebouw de functie van openbare bibliotheek.  Sinds 2019 is de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân er gevestigd.
Plaats: HCL. Aanvang: 14:00 uur. Organisatie: HCL.

Zondag 8 december WILLEM HENDRIK SURINGAR (1790-1872)
Suringar is te beschouwen als de grondlegger van de reclassering. Hij werkte ongeveer de helft van zijn leven in Leeuwarden, maar had ook internationale contacten. Suringar had zitting in ruim 70 besturen van lokale en andere organisaties. Jo Egging, vertelt over leven en werk van deze bijzondere filantroop waar hij in mei van dit jaar op promoveerde.
Plaats: HCL. Aanvang: 14:00 uur. Organisatie: HCL.

Zaterdag 14 december BIJEENKOMST NEDERLANDS GENEALOGISCHE VERENIGING (NGV)
Bijeenkomst (met lezing) van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV), afd. Fryslân. Nadere informatie volgt!
Plaats: HCL. Aanvang: 13.30 uur. Organisatie: NGV i.s.m. HCL.

Zondag 15 december LAPKEPOEPEN IN  LEEUWARDEN
Regelmatig worden er in het HCL spraakmakende gasten geïnterviewd over hun band met Leeuwarden en onderwerpen uit het (recente) Leeuwarder verleden. Ook het publiek mag mee praten. Tijdens deze speciale aflevering van ‘Leeuwarders in gesprek’ staan enkele nazaten van Leeuwarder Lapkepoepen centraal. Activiteit mede ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Hollandgänger’ in het Fries Landbouwmuseum (3 augustus-15 december).
Plaats: HCL. Aanvang: 14:00 uur. Organisatie: HCL.

NB: De toegang tot de activiteiten is in de regel gratis tenzij anders aangegeven. Vol is vol. Bij zondagmiddag lezingen sluiten de deuren op de aangegeven aanvangstijd. Voor meer informatie kunt u bellen met Klaas Zandberg (HCL), tel. 058-2332350.  Opgave is alleen nodig als dat wordt aangegeven.

Terug