Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

Verslag van de op 27 juni 2015 georganiseerde open dag rondom de archeologische opgravingssite ten oosten van de wijk Blitsaerd

In de maand juni is door archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek uitgevoerd bij een terp ten oosten van de wijk Blitsaerd. Op het door de gemeente Leeuwarden voor onderzoek beschikbaar gestelde terrein is een deel van een terp uit de ijzertijd/romeinse tijd opgegraven.

DSC 0020kOpen dag archelogische opgravingssite bij Blitsaerd op 27 juni 2015. Foto: Mariëlle Kenemans

Op zaterdag 27 juni  j.l. organiseerden de archeologen  een druk bezochte open dag voor het publiek. Archeoloog Marco Bakker liet zien dat er al vanaf de midden IJzertijd (3e eeuw v. Chr.) gewoond is op het veen.  Men ontwaterde dat door greppels te graven, waardoor het droog werd en er op gewoond en geakkerd kon worden. Het ging daardoor echter ook inklinken tot onder de zeespiegel en na ongeveer een eeuw kregen de bewoners natte voeten en vertrokken weer. Door overstromingen werd een laagje klei op het veen afgezet en daar kwamen in de late ijzertijd en Romeinse tijd nieuwe bewoners een terp op aanleggen om er te kunnen wonen.
De bewoningssporen en vondsten uit de midden ijzertijd en Romeinse tijd die op de open dag getoond werden waren onder andere greppels, kuilen, een waterput met daarin een flink aantal hele potten alsook  een vlechtwerkwand van een huis en een bronzen armring.  
Een fotoimpressie van de open dag en de vondsten is te vinden op Facebook via https://www.facebook.com/archeologieinleeuwarden.