Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 


Deze maand zijn archeologen van het terpencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen een onderzoek gestart bij de terp die ten oosten van de wijk Blitsaerd ligt. De gemeente Leeuwarden en Wind Groep (CV Blitsaerd) hebben het nu nog onbebouwde terrein voor dit wetenschappelijke onderzoek beschikbaar gesteld.

In het kader van zijn promotieonderzoek aan de RUG graaft projectleider Marco Bakker een deel van een terp uit de ijzertijd/romeinse tijd op die aangelegd is in het overgangsgebied van klei naar veen. Hij onderzoekt of de terp daar ontstaan is in het kader van de vroege Friese veenwinning.

625 Blitsaerd DSC 0007
Archeologisch onderzoek bij de terp ten oosten van de wijk Blitsaerd.

Voor de gemeente Leeuwarden is dit onderzoek een uitgelezen kans om meer van de bewoningsgeschiedenis en het gebruik door de eeuwen heen van het klei-op-veen landschap van Leeuwarden boven water te krijgen. Er zal weer een tipje van de sluier opgelicht worden dat onthult waarom men in de ijzertijd neerstreek in een (voormalig) veengebied en op welke manier ze daar leefden en voorzagen in hun onderhoud. Maar ook kan dit onderzoek laten zien dat het Leeuwardense beleid om dergelijke archeologische resten te behouden en te koesteren als erfgoed en toegankelijk te maken voor iedereen een terecht gemaakt beleidskeuze is.

Hoewel gebleken is dat de terp in vorige eeuwen al flink afgegraven en ook deels verploegd is, zijn er tot nu toe al verschillende sporen, zoals greppels, waterputten en -kuilen, aangetroffen met daarin aardewerk wat dateert uit de midden tot late ijzertijd en de Romeinse tijd. De zoektocht gaat voort naar de kern van de terp waar dan zo mogelijk ook huisplattegronden aangetroffen kunnen worden.

Op zaterdag 27 juni a.s. organiseren de opgravers een open dag voor het publiek. Iedereen kan dan vanaf 10 uur de opgraving bezoeken. Er worden elk uur rondleidingen gegeven en er zijn ter plekke vondsten van de opgraving te zien waar opgravingsmedewerkers uitleg bij geven.

Het opgravingsterrein ligt aan het oosteinde van de Blitsaerderleane. Tip: Neem vooral een paar laarzen mee als je geen vieze schoenen wil krijgen!

Lees ook het artikel over de opgravingen ter plekke in de Leeuwarder Courant van 24 juni 2015.